27 augusti: Dallas, 70 år

Ur Wikipedia:
Dialy Mory Diabaté även känd som ”Dallas”, född 27 augusti 1942 i Dakar, Senegal, är ordförande för Malmö Boxningsklubb och har erhållit flera pris för sitt arbete som engagerad fritidsledare på Rosengård i Malmö.

Dialy Mory Diabaté kom till Sverige 1964 med en dansgrupp och blev kvar för att dansgruppens manager avvek med gruppens pengar. Han började arbeta som städare och lärde sig svenska på Malmö Latinskola.

År 1973 började han arbeta på en fritidsgård i Rosengård och inledde därmed det engagemang för utsatta ungdomar som han idag förknippas med och som han sedan dess tilldelats många pris för.

Vid Svenska idrottsgalan 2003 fick han TV-sportens Sportspegelpris som ”Årets Fritidsledare”.

Han har även erhållit Skånes Idrottsförbunds pris som ”Årets bästa manliga idrottsliga förebild för barn och ungdomar” år 2002.

Markus Wargclous Minnesfond tilldelade år 2007 Diabate ”Dallas” Dialy-Mory ett stipendium för hans engagemang med ungdomar i Rosengård, Malmö.

Han tilldelades vidare kungliga sällskapet Pro Patrias stora guldmedalj 2007 för sitt enastående ungdomsarbete i Rosengård. Motiveringen löd:

”Fritidsledare Diabaté Dialy-Mory har arbetat mycket framgångsrikt med ungdomar i Rosengård. Han har lyckats reda ut problem och konflikter som skola, socialtjänst och polis har gått bet på. Diabaté Dialy-Mory lämnar ingen oberörd, han åtnjuter stor respekt i och utanför området tack vare sitt genuina engagemang och stora uthållighet. Tack vare hans långvariga arbete, har många ungdomar skapat en ljus tillvaro för sig själva och andra.”

2011 tilldelades han även titeln Svenska Hjältar på Svenska Hjältar-galan anordnad av TV4, där han fick motta priset av statsminister Fredrik Reinfeldt.

Mer om Dallas:

Under alla år har Dallas också varit en drivande kraft i MBK, Malmö Boxningsklubb. Ja, frågan är om klubben funnits i dag utan Dallas.

Han har inte bara varit hängiven tränare, utan också ordförande i många år.

Den boxare i Dallas stall som lyckats bäst är Ismael Koné, lätt tungviktare som var med på OS 1996. Därefter blev Ismael proffs i USA och han är fortfarande kvar där.
– Han blev den pappa för mig som jag aldrig hade haft tidigare, har Ismael berättat.

Och när det blev en generation till, Ismael fick en son, så blev Dallas alldeles tårögd när jag intervjuade honom för några år sedan:
– Han har döpt honom efter mig.

Eftersom det var så känsligt läge glömde jag fråga vilket namn, av den långa rad som finns, som pågen hade fått.

För man kan väl inte döpa någon till Dallas?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: