22 augusti: 60 år sedan Hurvamorden

Bosarpssjön som den ser ut i dag, en skön och barnvänlig badplats. På området finns även Sjövikens IF, som spelar i elitserien i bangolf.

För 60 år sedan, den 22 augusti 1952, slogs svensk rekord i mord. När Tore Hedin tog sitt eget liv i Bosarpssjön blev han själv det elfte dödsoffret.

Det hade dock börjat nästan ett år tidigare. På natten till den 28 november 1951 blev Allan Nilsson, möllare i Tjörnarp, rånmördad.

När det så småningom stod klart att det var Tore Hedin, polisen i Tjörnarp, som var mördaren, blev det naturligtvis uppmärksammat i hela landet, även om det inte fanns någon tv på den tiden.

Men låt det genast understrykas, att Tore Hedin var inte polis. Han upprätthöll ett vikariat som tillförordnad fjärdingsman. Vad jag förstår innebar det att en fjärdingsman fick utföra vissa polistjänster, utan att ha fulla befogenheter.

Om jag läst saken rätt så sökte Hedin in till polisutbildningen vid ett flertal tillfällen, utan att bli antagen.

Eftersom jag själv hade börjat tillbringa somrarna i Tjörnarp redan då så har jag  naturligtvis hört en del historier om Tjörnarpsmordet, även jag själv var för liten för att ha något eget minne av själva händelsen.

Till exempel damen som några dagar efter mordet ringde till fjärdingsman Hedin för att efter en sen kväll få eskort hem – givetvis av rädsla för mördaren.

Eller bonden som inför Hedin uttalade sig om mördaren:
– Får jag bara fatt i den jäveln, så ska ja bryda nacken å han.

Tjörnarpsmordet var emellertid bara början. När Tore Hedin satte eld på ålderdomshemmet i Hurva, alltså den 22 augusti, blev fem personer innebrända.

Då hade Hedin redan tagit livet av sin ex-fästmö och sina föräldrar (de skulle inte behöva uppleva vad han gjort, var hans förklaring).

Om detta skrev Anders Malmström i Sydsvenskan för några år sedan:
http://www.sydsvenskan.se/omkretsen/deras-pappa-forsokte-forhindra-hurvamorden/

Mordplatsen i Tjörnarp ligger 5 km från min stuga. Om jag i stället kör 9 km på andra hållet kommer jag till Bosarpssjön. Att Tore Hedin valde just den platsen för att ta sitt liv lär ha berott på att han hade en sommarstuga där, eller i varje fall hade tillgång till en sådan.

Om man räknar in Tore Hedin själv var det tio personer som han mördade, vilket var svenskt rekord.

Huruvida det överträffats kan diskuteras. 1979 blev en person dömd för 11 mord på Östra Sjukhuset i Malmö – ett stenkast från min arbetsplats. I det fallet handlade det närmast om barmhärtighetsmord.

Mattias Flink blev dömd för sju mord när han sköt vilt omkring sig 1994.

Däremot var Thomas Qvick nära att tangera Hedins rekord. Qvick var som mest dömd för åtta mord – efter att ha erkänt ett 30-tal. Men nu har flera av domarna rivits upp.

Mer om Tore Hedin kan ni läsa här:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Tore_Hedin

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: