20 mars: Leif Eriksson, 70 år

Leif Eriksson har spelat i allsvenskan under elva säsonger för Djurgården och Örebro, har gjort 49 landskamper och varit proffs i Nice.

Men det hjälper inte. För alla med MFF-hjärta är han den store guldtjuven. Eller åtminstone var han i högsta grad med och bidrog därtill.

Det var i den allsvenska avslutningen den 25 oktober 1964. MFF hade fått stryk med 3–0 i Norrköping, men det återstod fortfarande speltid i Djurgårdens hemmamatch mot Göteborg.

I det läget ledde Djurgården med 3–1, vilket skulle ge MFF guldet. Men i absoluta slutminuten kommer Leif Eriksson loss och tacklas av Göteborgs Tidan Johansson någon meter utanför straffområdet. En klar frispark.

Men domaren blåste för straff trots att förseelsen skett klart utanför straffområdet! På straffen gjorde Djurgården 4–1 och snodde det guld som länge varit vikt för MFF.

Att straffen var felaktigt dömd var uppenbart. Sentida forskning – i och för sig i de innersta MFF-kretsarna – har snarare försökt påvisa att tacklingen skedde på andra planhalvan.

Kanske lite överdrivet, men så uppenbart var det.

Annonser

Ett svar to “20 mars: Leif Eriksson, 70 år”

  1. Rolf Liljeblad Says:

    Redan 1964 avgjorde domarna stora titlar och matcher. Det är fortfarande lika bedrövligt med alla dessa mål som varit inne och döms bort eller frisparkar/straffar som felaktigt flyttas in eller ut, när vi sedan kan se feldomsluten i TV.
    Det gäller inte bara fotboll; förra årets SM-bandyfinal avgjordes av oduglige domaren Sjösten, som stal guldet från Bollnäs.
    Värst av allt är emellertid att det ska vara så förbannat omöjligt att domaren småspringer till ett kamerasekretariat för att kolla på vad dom oftast inte ser. Den minuten kan sen läggas till, då alla dagens fotbollsmatcher redan har 4-9 tilläggsminuter. Där f ö avgöranden ofta sker.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: