11 mars: Göran Lindblad, 80 år

I dag är det vardagsmat och tv-skärmen visar direkt skylt på spelarbytet, men dåförtiden ledde det till en av tidernas största skandaler i svensk fotboll.

Till landskampen mot Danmark den 21 oktober 1956 hade UK (uttagningskommittén) nominerat tre spelare (!) från lilla småländska samhället Waggeryd: Lennart ”Jöns” Nilsson, Sven ”Gliet” Eliasson och Göran Lindblad.

Att det blev så berodde till stor del på att Sverige förlorat mot Norge och nu ville UK städa upp ordentligt.

Vid den här tidpunkten hade Waggeryd förvånat fotbolls-Sverige genom att ligga i toppen av division 2, näst högsta serien. Man hade framför allt en kamp med Örgryte, som i laget denna säsong hade Gunnar Gren, Agne Simonsson och Rune Börjesson.

När de båda lagen möttes på Ullevi vann Waggeryd med 4–0 inför 25 000 åskådare.

Den matchen spelades dagen innan landslaget mot Danmark skulle nomineras och kan tjäna som ytterligare förklaring till den våghalsiga uttagningen av Waggerydstrion. På den tiden nominerade man nämligen inte någon trupp, utan startelvan togs ut redan två veckor innan.

När landskampen spelades på Råsunda tog Danmark ledningen med 1–0 och en svensk förlust hade varit rena katastrofen. Inte sedan 1937 hade Sverige förlorat på hemmaplan mot danskarna (och det skulle i och för sig dröja till 1976 innan det hände igen).

Den svenska lagledningen med UK-chefen Putte Kock i spetsen kände sig tvungen att göra något drastiskt.

Nu var det emellertid så att landskampen ingick i den nordiska turneringen och därmed följde dåtidens regler, att spelare inte fick ersättas. På ett undantag när. Skadade spelare fick bytas ut.

Eftersom Waggerydstrion inte lyckats speciellt fick Göran Lindblad från sidlinjen besked från Putte Kock, att börja halta och låtsas han var skadad.

På så sätt kunde man byta in Gösta Löfgren från Motala och rädda slutresultatet till 1–1.

Den ärliga Göran Lindblad erkände emellertid efteråt att han inte var skadad och det danska fotbollsförbundet protesterade kraftfullt, vilket ledde till en hovsam ursäkt från det svenska förbundet.

Tränare för laget var Pepi Stroh (bilden), som normalt hade samma syssla i Malmö FF. Men det var UK som skötte laguttagning och matchning, tränaren var då fortfarande en bifigur.

Efter skandalen fick samtliga inblandade, UK och tränare, lämna sina uppdrag.

I landslaget vid det tillfället spelade även två MFF:are, Tore Svensson och Henry Thillberg.

Fortsättningsvis gick det inte lika bra för Waggeryd. När serien var slutspelad på våren 1957 hade man hamnat på tredje plats.

Göran Lindblad gjorde en kort sejour i Jönköping Södra, men var annars Waggeryd trogen hela sin karriär. Några fler landslagsuppdrag eller allsvenskt spel blev det inte.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: