24 februari: Lars-Gunnar Björklund, 75 år

Lars-Gunnar Björklund tillhörde från början Hylands pojkar, det vill säga ett gäng som med Lennart Hyland som chef och mentor kom att förnya radiosporten. Åke Strömmer och Tommy Engstrand var andra medlemmar.

Efter radiosporten hamnade Lars-Gunnar Björklund i Göteborg 1965. Det var innan uppdelningen inom Sverige radio och gav därmed möjlighet att jobba både med radio och tv.

Det var under den tiden som Lars-Gunnar Björklund fick idén med Tipsextra. 1969 var det premiär för direktsänd engelsk ligafotboll i svensk tv.

Rättigheterna var begränsade till Midlandsområdet, men vad som i dag anses som vardagsmat var unikt då. Det var bara svensk tv som direktsände, i England var det fortfarande efterhandssändningar som gällde.

Lars-Gunnar Björklund var alltid ambitiös i sin yrkesutövning. När han skickades till OS i Rom 1960 för att bevaka brottning förberedde han sig genom att under flera månader träna med aktiva brottare. På så sätt lärde han sig inte bara greppen utan kunde också se vilka grepp som brottarna försökte koppla.

Eftersom Lennart Hyland vintertid själv tog han om skidbevakningen fick Lars-Gunnar Björklund sköta skridsko, som då var en stor svensk vintergren. Många av guldloppen var det Lars-Gunnar Björklund som refererade.

En viktig del av åren som sportkommentator var också då Lars-Gunnar Björklund tillsammans med Roland Stoltz kommenterade ishockey-VM. Ett radarpar som höll i många år och rönte stor uppskattning.

1979 slutade Lars-Gunnar Björklund på Sveriges television för att bli marknadsdirektör på Tipstjänst, som det hette då.

Där var han ansvarig för lanseringen av flera nya spel som Lotto, Måltipset och Joker, vilket mångdubblade omsättningen för Tipstjänst.

Även under Tipstjänsttiden gjorde Lars-Gunnar Björklund program för tv, mest frågeprogram.

Efter pensioneringen fortsatte Lars-Gunnar med diverse speakeruppdrag, SM-finalen i bandy bland annat.

Numera har han dock dragit sig tillbaka, delvis till följd av sviktande hälsa.

Något som däremot är lika starkt som någonsin är kärleken till favoritklubben Djurgården. På bortamatcher står han oftast i telefonförbindelse med någon likasinnad som är på plats.

Läs mer om Lars-Gunnar Björklund här:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Lars-Gunnar_Bj%C3%B6rklund

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: