7 februari: Gert Nilsson, 80 år


IFK Malmö 1960.
Stående: Bengt ”Bambino” Nordqvist, Åke Karlsson, Gösta Ljung, Sven Lundqvist, Hasse Olofsson, Bosse Borg, Inge Blomberg, Knästående: Bertil Dahl, Bo ”Mysing” Hansson, Henry Christensson, Ulf Nilsson, Gert Nilsson.

Han är den ende nu levande personen som spelat allsvensk fotboll för både Malmö FF och IFK Malmö.

Gert Nilsson spelade sju allsvenska matcher för MFF 1953–54. Det var i slutet på MFF:s första guldålder och det var svårt att ta plats i laget. Gert fick hålla till på kanterna, både till höger och vänster. Vi som hann uppleva Gert på planen vet att snabbheten inte var hans främsta egenskap.

I stället sökte han sig till IFK Malmö och fick vara med om ”di gules” bästa år.

Att gå mellan de båda klubbarna, i varje fall inte i den riktning som Gert valde, var inte så omöjligt som många tror. Faktiskt byggde IFK Malmö de åren på tre tidigare MFF:are.

Även Inge Blomberg och Bosse Borg hade förflutet i MFF. Inge fick spela i allsvenskan med MFF, men inte som mittback, medan (såvitt jag minns) Bosse Borg bara fick chansen i några träningsmatcher på våren.

Även i deras fall gällde det att hålla till på någon kant när de spelade i MFF. När de kom till IFK Malmö fick de helt andra roller som de passade bättre för.

Gert Nilsson blev den självskrivne vänsterhalven. I dagens fotboll kan det närmast översättas till innermittfältare. Där fick han agera både bollvinnare och framspelare.

1960 är det årtal som för evigt kommer att stå med gyllene bokstäver i IFK Malmös historia. Vid sommaruppehållet ledde man allsvenskan, vilket vid den tiden gav en plats i Europacupen. Att detta sedan ledde ända till kvartsfinal mot Rapid Wien minns alla som har några år på nacken. Annars finns det gula supportrar som ständigt påminner om den händelsen.

Att det gick så bra för IFK Malmö det året berodde till stor utsträckning på att tränaren Ingvar Gärd körde stenhård konditionsträning. Det var ett flertal gånger det året som vi ungdomar via Stadions anlagstavla följde IFK Malmös bortamatcher. Och lika vanligt att ”di gule” avgjorde i slutet – ”den magiska kvarten” som den kallades.

En annan orsak var att under hela säsongen använde IFK Malmö totalt 12 spelare! Ska hela sanningen fram står det 15 i statistiken, men de tre sista spelade bara någon enstaka match.

På den tiden tilläts inga avbytare. Men man kan ändå jämföra med att de allsvenska lagen i dag har 18 spelare i truppen till varje match.

Även om Gert Nilsson började i MFF konverterade han helt till ”di gule”. Och han är en trogen besökare på IFK Malmös matcher fortfarande.

Om det ska räknas in i meritlistan har han även spelat i samma lag som eder underdånige bloggare. Men det var förstås i korpen.

Läs intervjun med Gert Nilsson i Skånska Dagbladet 2011:

http://www.skanskan.se/article/20110404/SPORT/704049861/1162/-/nar-ifk-chockade-fotbollseuropa

Annonser

7 svar to “7 februari: Gert Nilsson, 80 år”

 1. Calle Rockbäck Says:

  Inge Blomberg spelade en allsvensk match för MFF, säsongen 50/51. Todde var skadad, så talangen Inge fick hoppa in som ytter. Han gjorde två mål. Till nästa match var Todde tillbaka. Det blev inga fler allsvenska matcher i MFF för Inges del.
  Det tyckte han på ålderns höst var trist.

  • Håkan Malmström Says:

   Inte helt korrekt, Calle. Inge Blomberg spelade två allsvenska matcher 1951. Vid båda tillfällena tillsammans med Todde, de höll till på var sin kant. I sin andra match gjorde Inge två mål för att sedan bli petad av Ramon Fillipini i den sista matchen för säsongen. Det var ödesdigert för MFF, eftersom det blev i den matchen som förlustfria sviten på 49 matcher bröts.

   • Calle Rockbäck Says:

    OK, Håkan, men det var vad Inge själv berättade för mig. Han tyckte det var trist att det bara blev en match noterad för honom i allsvenskan. Dessutom berättade han en hel del om Toddes skada.
    Men han kan givetvis ha haft fel.

 2. Rolf Liljeblad Says:

  Och min vän Henry Christensson, 86, är den enda nu levande person som spelat allsvenskt fotboll för både IFK Malmö och Helsingborgs IF.
  Dessutom har han spelat många A-lagsmatcher för IFK Norrköping runt om i världen, t ex Sydamerikaturnén 1959 och d:o Nordamerika 1960. På den senare var även Inge Blomberg med.
  Chrischans medverkan berodde på Zamora Nyholms flygrädsla!

  • Håkan Malmström Says:

   Inte helt korrekt, Rolf. Du glömmer i hastigheten Stig Isgren. Han spelade en säsong i allsvenskan med HIF (1955/56). Stig fyller 81 år om ett par månader och bor här i Höllviken. Han och Bengt Lindskog är väl IFK Malmös enda landslagsmän under vår tid?

   • Calle Rockbäck Says:

    Boys, härliga kommentarer. Fortsätt. Jag njuter. Varken Chrischan eller Inge fick några landslagsuppdrag i A-laget. Det såg Eric P till, så Nalle fick in både Zamora och Bajdoff i stället.

 3. Rolf Liljeblad Says:

  Tack, Håkan, för sufflering. Roligt att gult hade ytterligare en dubbelmeriterad. Nämnde Lindskog var tilltänkt som nr #3, när IFK var skyhöga div II-favoriter 1964. Min gympalärare Gunnar Anderberg på Malmö Handelsgymnasium tränade detta år Kanariefåglarna.
  Till Calle kan jag fylla i att även bildsköne Bajdoff, som jag ibland träffar här i Linköping, flygvägrade efter Pekings charterplans buklandning på en spansk sandstrand. Han ersattes alltid utanför Allsvenskan av Inge Blomberg. Efter USA-turnén sommaren 1960 fällde spexaren Blomberg sin suveräna kommentar till vidarflygande pekingeser: – Vi ses i vårt straffområde!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: